Jerusalem_ID

La violència suspesa - Mapasonor + Domènec

“Una acció és violenta fins i tot quan se suspèn l’erupció de força física, i la insinuació i la dissuasió reemplacen el contacte material amb el cos exposat. En aquest cas l’anomenarem suspesa (encara que tot el món estigui mirant, no hi ha res a veure). La violència sempre ocorre en la interacció entre l’espectacularitat de l’esclat i la suspensió, i la seva eficàcia depèn del fet que es mantingui la distància entre els dos extrems. Des de l’inici de la segona Intifada, l’ocupació israeliana als Territoris Ocupats s’ha caracteritzat per un precari equilibri entre la violència espectacular i la suspesa”.

Ariella Azoulay i Adi Ophir “La cua del monstre”


Jerusalem ID és un projecte de Mapasonor + Domènec on es visualitza la ciutat de Jerusalem com a laboratori de “violència suspesa”.

En els conflictes se’ns sol mostrar la violència de manera “espectacular”.


La violència suspesa, a diferència de l’espectacular, és silenciosa i no es veu, però afecta radicalment el cent per cent de la població palestina i impedeix el desenvolupament normal de la seva vida.

L’EXPOSICIÓ I EL PROJECTE

L’exposició parteix d’un treball de recerca audiovisual i documental sobre Jerusalem i Palestina de Mapasonor i de Domènec, i es concep com part d’un projecte més ampli en el temps i en les produccions que se’n faci.

L’antecedeix un documental realitzat en comú entre Mapasonor i Domènec anomenat 48_Nakba, les instal·lacions Baladia Ciutat Futura i Real Estate de Domènec (aquesta darrera s’inclou en aquesta exposició) i la sèrie de 5 documentals 48 de Mapasonor. 

La primera producció d’aquest projecte va ser el curtmetratge Jerusalem ID: semàfor racista.

L’exposició actual conté diversos vídeos i una instal·lació que exploren conjuntament des d’angles diversos l’anomenada “violència suspesa” a Jerusalem Est.

A Jerusalem Est (la part palestina), l’Estat d’Israel desenvolupa un catàleg de sofisticades estratègies de violència suspesa que formen els continguts d’aquesta exposició, des de la complexitat dels plans urbanístics fins a la humiliació usant el fet identitari àrab.

Un exemple d'aquesta violència suspesa és el Jerusalem ID, el document d’identitat de la població autòctona palestina que des de fa centenars d’anys habita la ciutat: és només un permís de residència que pot ser revocat en qualsevol moment i impedeix l’exercici d’una ciutadania amb drets.

Un vídeo central de 30 minuts que consisteix en un tour visual per Jerusalem Est, concebut per ser vist complet en un espai-cinema. Té plafons amb textos complementaris que interpreten un vídeo sense explicacions. Realitzat per Mapasonor + Domènec.

Un vídeo de 3 hores, sense principi ni final, concebut per ser vist sencer o només de manera fragmentària, amb un tour guiat per tres persones palestines. Hi ha també un apartat de documents amb informes especialitzats per aprofundir en la violència suspesa a Jerusalem. Realitzat per Mapasonor.

Tres vídeos de visionat ràpid, de 5 a 15 minuts, amb tres tours diferents a càrrec de tres persones palestines. Realitzat per Mapasonor.

Pel que fa a la instal·lació Real Estate (‘propietat immobiliària’), es planteja com un simulacre d’oficina de venda immobiliària que desplega un conjunt de materials que intenten ser un registre visual de la complexa i problemàtica relació amb el territori i l’hàbitat en aquell context. Ironitza sobre la relació de “propietat” que Israel té amb Palestina. Conté 4 vídeos de 5 a 20 minuts i una publicació gratuïta. Realitzada per Domènec.






CRÈDITS I AGRAÏMENTS

Jerusalem ID és una exposició de Mapasonor + Domènec.

El projecte pedagògic ha estat realitzat per Teleduca.

Amb el suport de MAC. Ajuntament de Mataró.


La exposició ha estat realitzada per Domènec, Kilian Estrada, Sàgar Malé i Maria Salicrú-Maltas.

La idea de l’exposició està basada en el text “The Monster’s Tail” d’Ariella Azoulay i Adi Ophir.

Les persones que apareixen als vídeos són: Naim Abu-Teir, Mahmoud Jadda, Haifa Khalidi, Siham Rashid, Suhail Saliba Khader, Nabil Hamdan.

Textos del llibret: Joan Cañete, Sàgar Malé.

Han col·laborat amb Mapasonor: Maria Alcazar, Maria Cilleros, Marta Ramoneda, Mònica Subirats, Caterina Úbeda.

Agraïments: Darius Pallarès.

Real Estate, un projecte de Domènec, 2007

Producció: JCVA Jerusalem Center for the Visual Arts

Amb la col·laboració de: l’Institut de Cultura de Barcelona i Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró.

Agraïments: Nathalie Kertesz, Meir Margalit, Ze’ev Maor, Nirith Nelson, ACM, Mapasonor, Tel Aviv Artists’ Studio.

JERUSALEM ID

ELS TEXTES

Jerusalem no és una ciutat on s’ha congelat el passat i la història.

Al contrari, és una ciutat generadora d’història. Una història de tensió. Una història de conflicte.

L’any 1947 les Nacions Unides van dividir Jerusalem en dues parts: la palestina (Jerusalem Est) i la israeliana (Jerusalem Oest). També van declarar que la ciutat era un corpus separatum sota la responsabilitat internacional. Però Israel la va considerar la seva capital, si bé no va ser mai legalment reconeguda.

En la guerra que esclata després de la creació d’Israel el 1948, entre forces àrabs i milícies sionistes, aquestes segones van expulsar la majoria de la població palestina autòctona de l’oest de la ciutat i van despoblar les localitats properes, un moment recordat pels palestins i les palestines com la Nakba (‘catàstrofe’). L’any 1967, a la Guerra del Sis Dies, Israel va ocupar la ciutat de Jerusalem. 

Actualment les autoritats palestines no tenen cap control sobre Jerusalem Est, que és, de fet, una ciutat annexada, a la qual s’usurpen els recursos.

Per entendre els eixos bàsics de la violència suspesa a Jerusalem Est, al mapa podem veure el següent:

01

Línia verda que separa la part palestina (Jerusalem Est) de la part israeliana (Jerusalem Oest). Es crea com a línia d’armistici araboisraeliana el 1949, però no coincideix amb el pla de partició que van decidir les Nacions Unides el 1947, que incloïa més territori a la part palestina.

02

.Cinturó de grans nuclis de colònies construïdes il·legalment sobre territori de l’Est. Ocupa terrenys, expropia propietats palestines, i impedeix el creixement de Jerusalem Est.

03

Mur de separació entre Jerusalem i Cisjordània. Materialitza i visualitza l’apartheid, i s’endinsa per robar territoris que legalment són de Cisjordània. El mur ha estat declarat il·legal per les Nacions Unides a través de la Cort Internacional de Justícia.

04

Punts de control militars (check points) de l’exèrcit israelià als quatre punts cardinals de la ciutat. Controlen i priven el pas de milers de persones palestines entre Jerusalem i Cisjordània i impedeixen que la població de Cisjordània accedeixi a la seva capital històrica.

Semàfor racista

Al nord de Jerusalem Est, la part palestina de la ciutat, hi ha un semàfor que regula una cruïlla de carreteres. El semàfor verd tarda 11 segons a deixar passar els cotxes. El semàfor vermell, 2 minuts i 47 segons. Els 11 segons són per als cotxes que vénen dels barris palestins de Jerusalem Est.

Els 2 minuts i 47 segons són per connectar els barris israelians de Jerusalem Oest amb les colònies il·legals israelianes dels Territoris Ocupats Palestins. Dia a dia, els cotxes palestins han d’esperar 2 minuts i 47 segons perquè s’obri el semàfor i puguin passar només 2 o 3 cotxes, i tot seguit han de tornar a esperar 2 minuts i 47 segons. Dia a dia.

És una violència que no es veu, i que per tant no existeix per a ningú. Tal com la defineixen Ariella Azoulay i Adi Ophir, és una violència suspesa.


Nakba

En una vall al nord-oest de Jerusalem, rodejada d’autopistes i de gratacels, i d’un espectacular pont de Santiago Calatrava, hi ha diverses cases antigues en runes i una gran bassa a la part de baix. Les males herbes i les humitats creixen als vessants, s’infiltren a les habitacions de les cases, entre les pedres, i només alguns caminets són freqüentats per jueus ortodoxos i per alguns colons d’origen kurd que ocupen les cases.

Cap cartell ens informa que hi visqui algú, ni que en algun moment hi hagués viscut algú, com si fos un poble fantasma on tothom hagués desaparegut misteriosament. El record del poble no està esborrat a l’atzar, sinó en un calculat procés de memoricidi.

El 1948 la població palestina de Lifta va patir l’expulsió per part de les milícies sionistes. Unes 417 ciutats i pobles van ser despoblats en una neteja ètnica que els palestins i les palestines recorden com la Nakba (‘catàstrofe’). Els seus habitants no van tenir mai el dret a tornar. Lluny, en camps de refugiats, viuen les àvies i els avis amb les seves famílies, amb les quals van ser expulsats. La seva memòria va ser esborrada destruint i desenrunant els pobles, i els seus noms, i creant una xarxa de parcs nacionals que els invisibilitzaven. Només hi ha petites restes o, senzillament, runes a la ment dels refugiats i les refugiades.

Un avi de Lifta que va ser expulsat i que ara viu a Ramal·lah comentava: “Si preguntes a un bebè de dos anys d’on ve, et dirà que és de Lifta. El nom de Lifta és a les arrels dels nens”. El memoricidi és una de les formes més cruels de violència suspesa exercida a la població palestina. Malgrat reclamar el seu dret a retorn, aquesta gent sap que la seva memòria ha estat aniquilada.


Demolició de cases

Jerusalem, com la meitat de la Palestina històrica, és una ciutat de runes. Aquesta orgia demolidora no solament afecta els pobles o els edificis històrics. Voltant pels seus carrers es poden veure piles de runes recents, de famílies actuals la casa dels quals ha desaparegut. L’Ajuntament de Jerusalem (israelià) té un complexíssim sistema per impedir el creixement del costat palestí i fomentar-ne el decreixement. Una de les accions que realitza és demolir cases totalment o parcialment a causa de la seva construcció il·legal, en un context on obtenir permisos és deliberadament impossible.

Famílies senceres han estat expulsades i les seves cases lliurades a colons israelians, com Al-Kurd, Al-Ghawi, Hanoun, Hijazi o Sabbagh del barri de Sheikh Jarrah. Aquesta pràctica també té lloc a una part important de Cisjordània (les anomenades àrees C). A 10 quilòmetres de Jerusalem hi ha el poble d’Al Walaja, que va ser il·legalment annexat com a part de Jerusalem Oest, i es va iniciar un pla de demolició massiva de cases amb el pretext que no tenien uns permisos necessaris, que en realitat són impossibles d’aconseguir. En Munder, un dels seus habitants, va muntar fa anys una tenda en senyal de protesta, ja que la seva casa havia estat demolida tres vegades.

Les famílies palestines estan lligades al nucli familiar, i la casa és molt més que un espai on habitar. Demolir una casa, com a forma de violència suspesa, és ferir un espai simbòlic de la seva existència... com ho és esborrar la seva memòria, o segregar físicament una família extensa i impedir així que s’ajunti.


Colònies

Un immens mur d’enormes edificacions roba el terreny i les cases palestines de Jerusalem Est, rodejant-la i formant un cinturó de colònies il·legals, entre les quals trobem Har Homa, Gilo, Neve Yaakov o Pisgat Zeev. El mur s’estén més enllà dels límits de la ciutat i arriba fins al cor de Cisjordània. És un cinturó que va creixent, sota l’aprovació del Parlament israelià. Impossibilitar una Jerusalem palestina i crear una gran Jerusalem israeliana forma part dels plans d’ocupació.

En Naïm Abu-Teir és un popular metge del barri palestí Umm Tuba que ha estat activista en diverses ONG palestines. Ens va ensenyar uns terrenys a la muntanyeta de Jabal Abu Ghneim, on havia tingut una propietat. Havia estat un bosc frondós abans que fos completament talat per construir-hi una colònia il·legal. En realitat estàvem passejant pels actuals carrers de Har Homa, d’enormes i pesats blocs d’edificis, com una fortalesa militar, que es mostraven imponents i amenaçadors a Betlem. Al cap d’uns mesos hi vam passejar amb la Morin, una sublim cantant israeliana d’origen iranià, que era actual colona de Har Homa sense cap consciència de ser-ho, o sense voluntat d’admetre-ho...

Com diu en Domènec a Real Estate, la terra palestina és una propietat immobiliària a ulls d’Israel. I Jerusalem Est no és un espai habitat sinó un terreny d’especulació. Aquesta violència exercida als seus habitants àrabs no és espectacular, sinó suspesa, però amb efectes més devastadors que els trets i les bombes.


Carreteres

Una complexa xarxa de túnels, carreteres, ponts i tot tipus d’enginyeria urbanística crea una complexa teranyina que expropia terrenys i cases palestines. Segrega físicament els espais israelians dels palestins, facilita l’accés de les colònies de Jerusalem i de les de Cisjordània i aïlla els barris i els pobles palestins, i trenca la continuïtat territorial de Palestina. 

Una sofisticada enginyeria urbanística al servei de l’apartheid com a violència suspesa bloqueja la vida de la població palestina.


Check Points

Les dues vies d’entrada de Cisjordània a Jerusalem, al nord i al sud de la ciutat, estan estrictament controlades. Fa uns anys, al pas a aquestes dues regions, Ramal·lah i Betlem, hi havia check points de “vella escola”: torres militars, sacs i teles de camuflatge, blocs de ciment, tanques de ferro improvisades, soldats de combat apuntant cada passatger, i altres amb armilles antibales revisant document a document, creant aleatòriament grans cues de cotxes i persones amb l’únic objectiu d’humiliar-les. 

El pas dels antics ckeck points a les actuals terminals es va produir en tancar-se el traçat del mur que separa Palestina d’Israel, per passar a ser portes de separació. Ara els accessos estan hermèticament segellats per aquestes terminals de pas on centenars de persones, rodejades de tanques, passen diàriament per mecanismes no diferents dels d’una presó d’alta seguretat, amb arcs elèctrics o escàners i desenes de càmeres, murs de ciment o tanques i passadissos i més passadissos.

L’estratègia és tractar tota la gent palestina com a potencialment perillosa i terrorista. Es materialitza el càstig col·lectiu com una de les formes més estressants de violència suspesa a la població palestina no només de Jerusalem sinó de tota Palestina.


Violència Cultural

Cada divendres, al cor de la Ciutat Vella de Jerusalem, es munten check points on policies israelians demanen la documentació a tothom. Si un veí o una veïna va a comprar quan s’instal·la el check point, haurà d’ensenyar la documentació a la policia per convèncer-los que viu allà. La policia selecciona qui té dret a resar i qui no, normalment per criteris de sexe i edat.

A la porta de Damasc, entrada de la muralla que va a la mesquita d’Al-Aqsa, tot l’espai és ple de tanques i control. Hi poden entrar pocs fidels. La resta es queda a fora muntant una mesquita improvisada, davant les verduleries o els restaurants d’hummus i falafel, o darrere els cotxes aparcats. En situacions de conflicte, sota l’estricta vigilància de la policia, que va armada amb furgonetes blindades o a cavall, s’activa el càstig col·lectiu contra la població palestina, i qualsevol permís per anar a resar queda denegat.

Són molt poques les persones de Cisjordània amb permís per anar a Jerusalem, la seva capital inaccessible, inexistent i ocupada per Israel. Qui ho pot fer, molt sovint no arriba ni tan sols a entrar a la mesquita d’Al-Aqsa. Aquesta és una de les grans il·lusions decapitades per la violència cultural, una altra expressió de la violència suspesa que s’exerceix contra la població palestina.


Mur

L’apartheid estructura l’ocupació israeliana a Jerusalem, i el mur de separació és el símbol de més impacte visual. El seu recorregut hauria de seguir la línia verda que separa les parts palestina i israeliana de la ciutat, i que va ser traçada durant l’armistici araboisraelià del 1949. A Jerusalem el mur s’endinsa capritxosament robant terres que pertanyen a Cisjordània, un terreny que ja no és Jerusalem Est i que no pertany a Israel, segons la legalitat internacional. Aquest mur ha estat declarat il·legal per les Nacions Unides a través de la Cort Internacional de Justícia.

Quan s’estava construint a les localitats limítrofes de Jerusalem, en concret a Abu Dis, es va fer famosa la imatge de les persones que s’infiltraven a Jerusalem Est entre els intersticis encara no tapats dels seus grans blocs de ciment. S’organitzava comitès de vigilància i d’ajut per a persones de mobilitat reduïda, per ajudar-les a saltar-se l’apartheid imposat per Israel.

El monestir de Santa Marta dei Padri Passionisti es va fer famós. S’ubicava just enmig del traçat del mur i es negava a ser expropiat. Pels seus jardins es colaven cada dia centenars de persones de Jerusalem a Abu Dis. El pare Claudio del monestir era present tot el temps que podia a les terres per impedir l’acció dels soldats israelians, que privaven el pas de la gent: “No, aquests són els meus convidats i aquesta és la meva casa!”, deia, tot acollint-se a un acord signat entre Israel i el Vaticà el 1997 per respectar la propietat de les terres; un acord que Israel va violar ben aviat. El pas per Abu Dis es va fer, finalment, infranquejable.


Colons

Un virus s’infiltra al bell mig dels barris palestins de Jerusalem, com la Ciutat Vella o Silwan. Els habitants palestins han de suportar una fauna de colons i colones que han expropiat les seves cases i s’hi han instal·lat amb armes, rodejats de tanques i de torres de vigilància. Els colons i colones es desplacen amb vigilància armada pel davant i pel darrere, més amenaçants que amenaçats... Són extremistes que mesclen l’ultranacionalisme i el fonamentalisme religiós, i creuen que aquesta és la seva terra i que cal expulsar-ne els àrabs, els quals consideren que els roben la terra.

No tenen res a veure amb els jueus i jueves ultraortodoxos, els quals, ells amb els seus vestits religiosos i els rínxols, i elles amb les seves perruques, travessen la Ciutat Vella per anar a resar al mur de les lamentacions.

De vegades aquests grups de colons s’ajunten per celebrar en grup ritus religiosos per motius nacionalistes, creuant la Ciutat Vella fins al mur de les lamentacions. En especial el 6 de juny, quan el moviment sionista religiós celebra l’ocupació i annexió de la ciutat de Jerusalem. En actitud agressiva, amenaçant fins i tot la policia israeliana, clamen l’odi contra els àrabs pintant les parets, de vegades atacant palestins.

Una violència suspesa, la dels colons radicals, que Israel no només tolera sinó que molt sovint promou. És com un virus que de mica en mica podreix Jerusalem, i tots els Territoris Ocupats Palestins.

JERUSALEM ID

VÍDEOS

JERUSALEM ID 

Durada: 30 minuts

Tour visual per Jerusalem Est des de les seves fronteres (check point de Kalandia) fins al cor de la Ciutat Vella, visualitzant diverses expressions de “violència suspesa”.

TOUR CIRCULAR 

Durada: 3 hores

Naim Abu-Teir, Mahmoud Jadda i Siham Rashid ens guien pels barris i les colònies de Jerusalem Est en un tour circular a entorn a la Ciutat Vella.

Llocs del tour: Sheikh Jarrah,Issawiya i colònia de French Hill, la Universitat Hebrea de Jerusalem,Abu Dis,Muntanya de les Oliveres,Ras al- Amud,Jabel Mukaber i colònia d’Armon Hanatsiv, Beit Safafa i colònia de Gilo, Colònia de Har Homa, antic bosc de Jabal Abu Ghneim,Silwan.

EL COR 

Durada: 20 minuts

Tour amb Haifa Khalidi a la seva biblioteca familiar de llibres incunables al carrer Bab al Silsila, i pels carrers propers al cor de la Ciutat Vella de Jerusalem Est.

ELS LÍMITS 

Durada: 20 minuts

Tour amb Nabil Hamdan als límits de Jerusalem Est i Cisjordània, al barri de Beit Hanina.

ELS MARGES 

Durada: 15 minuts

Tour amb Suhail Saliba Khader per la ciutat de Al Ram, als marges de Jerusalem Est, envoltat pel mur de separació.

SEMÀFOR RACISTA 

Durada: 7 minuts

Des de l'inici de la segona Intifada, l'ocupació israeliana als Territoris Ocupats s'ha caracteritzat per un precari equilibri entre la violència espectacular i la suspesa. 

CONFERÈNCIA Joan Cañete

DEL CONFLICTE A LA XARXA DE VIOLÈNCIES

Durada: 45 minuts

Xerrada a càrrec de Joan Cañete (Joan Cañete Bayle, periodista i escriptor. Coordinador d'Opinió i Entre Tots a El Periódico de Catalunya. Va ser corresponsal a Jerusalem (2002-2007) i Washington (2007-09). Té una llarga experiència a Orient Proper. Publica el blog Décima Avenida 2.0. La seva darrera novel.la publicada, una novel.la negra ambientada al Bagdad de la guerra del 2003 coescrita amb Eugeni García Gascón, es titula Expediente Bagdad.)